Materialer

Jeg arbejder oftest i ædelmetaller som sølv og guld, men også i bronze og til tider messing, da jeg synes at alle metaller har noget smukt over sig. Jeg anvender desuden af og til guldbelagte metaller (også kaldet goldfilled), som er belagt med et 5% tykt lag guld og derfor ikke må forveksles med forgyldt, som kun består af et meget tyndt lag guld. Metallerne krydres med smukke, naturlige sten og diamanter, både i rå form og slebne og i et væld af flotte farver, som jeg selv holder meget af.

Jeg arbejder med genanvendt (recycled) guld og hovedsageligt genanvendt sølv samt diamanter fra konfliktfrie områder. Processen ved udvinding af metallerne udsætter natur og mennesker for en giftig, kemisk proces, og ved at arbejde med genanvendt guld og sølv og derved fremstille mere bæredygtige smykker, ønsker jeg at bidrage til at værne om vores klode.

Pleje og opbevaring af smykker

Guld og sølvsmykker kan holde i rigtig mange år, ja i flere generationer, hvis man passer godt på dem. Selv smykker, som er guldbelagte (goldfilled – ikke forgyldte) og er belagt med et tykt lag guld kan holde i 10-15 år, hvis du passer på dem.

Både sølv og guld præges af bakterier, luftforurening, sved, cremer, parfumer med mere, så det er vigtigt, at du både opbevarer og behandler smykkerne rigtigt.

Tag derfor smykkerne af når du sover, dyrker sport, går i bad, i svømmehallen, bader i hav og sø og også gerne, om muligt, når du vasker hænder og smører cremer på krop og hænder samt tager parfume på. Smykkerne bør være det sidste du tager på inden du går ud ad døren. Smykkerne bør altid lægges i en stofpose eller en lufttæt beholder, da det forhindrer iltning, som gør smykkerne sorte og får dem til at miste glansen. Dog har guld ikke så stor tendens til at blive sort som sølv.

Sådan renser du sølv og guld

Rens sølv- og guldsmykker i varmt vand tilsat lidt opvaskemiddel eller en smule salmiak. Brug eventuelt en meget blød tandbørste eller anden blød børste til forsigtigt at rense skidtet af. Skyl herefter i varmt vand. Man kan også pudse smykkerne op med et rensemiddel beregnet til smykker eller polere smykkerne med specialklude til guld og sølv, når smykkerne er vaskede og befriet for skidt.

Vigtigt! Hvis dine smykker er med sten og perler, skal du være opmærksom på at perler og visse sten ikke tåler skrappe kemikalier, da det gør dem matte.

Vask i stedet sten og perler med lunkent vand og undgå at bruge en børste direkte på dem, da du derved risikerer at ridse dem.

Guldbelagte smykker skal kun renses forsigtigt med varmt vand og en smule opvaskesæbe, brug ikke børste, da belægningen så kan slides af.

Oxiderede smykker kan vaskes forsigtigt i lidt varmt vand, men hvis du er meget grundig risikerer du at slide den sorte oxidering af. Oxidering vil under alle omstændigheder slides af over tid. Oxideringen kan genopfriskes for et mindre beløb, så smykket ser ud som nyt.